top of page

Comunitatea de Practici în AIC: Inspirație și Împărtășire de Experiențe Pentru Fermieri

Chișinău, 30 august 2023 - Comunitatea de Practici în Agricultura Inteligentă Climatic (AIC) a găzduit astăzi un webinar profund și informativ, concentrat pe subiectul crucial al adaptării la schimbările climatice prin utilizarea culturilor de acoperire. Evenimentul a reunit un grup divers de fermieri și profesioniști din agricultură.

ModeratorulComunității de Practici în AIC, Mihail Rurac, a evidențiat importanța acestui webinar, subliniind cât de esențial este să se înțeleagă și să se aplice metodele adecvate pentru a face față provocărilor climatice. Totodată, menționând că informația și schimbul de experiențe sunt cheia pentru a avansa în direcția unei agriculturidurabile și adaptate la noile condiții climatice.

Momentul central al evenimentului a fost prezentarea expertului internațional Alexei Perepelita, un agronom cu o vastă experiență în practicile agricole sustenabile. Perepelita a împărtășit cu participanții cum și-a început călătoria în practica no-till în 2013. Cu o regiune marcată de secetă,Perepelita a înțeles că lucrarea solului are un impact negativ asupra luiși a încurajat fermierii să caute soluții inovatoare bazate pe perturbarea minimă a solului.

Principiile creării și menținerii sănătății solului au fost prezentate prin prismaadaptării la schimbările climatice și crearea unor agroecosisteme durabile. De ce trebuie încadrate culturile de acoperire și cum ele pot fi benefice pentru sol și roadă, tehnologia de cultivarea, amestecurile și metodele de terminare rezultate din cercetările personale ale vorbitorului au trezit un interes enorm.

Expertul a subliniat importanța prezenței rădăcinilor vii pentru plantele cultivate pentru a face față secetei și a prezentat exemple concrete ale fermierilor care au reușit să obțină recolte bune prin această abordare.

O altă temă importantă remarcată de expert a fost diversitatea culturilor și importanța adaptării la nevoile specifice ale solului și climatului. Acesta a menționat că nu există o soluție miraculoasă și că fermierii trebuie să încerce și să experimenteze pentru a găsi abordarea potrivită în funcție de situația lor. 

Participanții la webinar și-au exprimat recunoștința față de expert și au menționat că prezentarea a stârnit un interes crescut și a generat întrebări semnificative, care vor contribui la evoluția practicilor agricole în direcția unei agriculturidurabile și adaptate la climă. 


22 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page