top of page

Agricultura Conservativă - Sistem Acceptat de Fermieri pentru Adaptarea la Schimbările Climatice

Astăzi, în cadrul unui webinar organizat de Federația Națională a Fermierilor din Moldova (FNFM), Mihail Rurac, doctor conferențiar universitar și moderator al Comunității de Practici în Agricultura Inteligentă Climatică, a susținut o prezentare captivantă despre „Agricultura conservativă - sistem acceptat de fermieri pentru adaptarea la schimbările climatice". Evenimentul a fost dedicat fermierilor mici, cu o prezență semnificativă a fermierelor din cadrul FNFM.

În cadrul discursului său, Mihail Rurac a subliniat importanța adaptării agriculturii la schimbările climatice: „ Fenomenul schimbărilor climatice este un subiect dezbatut de mai bine de două decenii, cu toate acestea, este nevoie de eforturi susținute pentru a înțelege și aborda consecințele acestui fenomen global. Cu pași mici, pot fi realizate progrese semnificative către o agricultură sustenabilă și o producție calitativă.”

Conceptul de agricultură conservativă a fost prezentat drept o măsură complexă și eficientă în adaptarea agriculturii la schimbările climatice. Aceasta presupune aplicarea unor tehnici agricole și practici care să protejeze resursele naturale și mediul înconjurător. Prin perturbarea mecanică minima, menţinerea solului permanent acoperit, diversificarea culturilor și promovarea biodiversității, fermierii pot să obțină recolte sustenabile, chiar și în condiții climatice fluctuante.

Evenimentul a continuat cu discuții despre eforturile și succesele fermierilor din Moldova în adaptarea la schimbările climatice. Mihail Rurac a evidențiat practicile inovatoare utilizate de fermierii din țară pentru a-și proteja culturile și pentru a crește randamentele. În plus, a prezentat Comunitatea de Practici în Agricultura Inteligentă Climatică ca o platformă valoroasă pentru schimbul de cunoștințe și experiențe între fermieri. Într-o notă inspirațională, Rurac i-a invitat pe toți fermierii să se alăture acestei comunități, unde pot învăța și contribui la dezvoltarea unui sector agricol durabil.

Fermiera Ignatiuc Tatiana, prezentă la eveniment a vorbit despre faptul că agricultura conservativă este o necesitate urgentă în contextul schimbărilor climatice: „ … ca fermieră și membră prezentă la acest important eveniment, vreau să vă zic că evitarea prelucrării excesive a solului, în special în perioadele caniculare, crearea biodiversității și utilizarea eficientă a apei sunt cheia pentru o agricultură sustenabilă și productivă. Aceste practici responsabile ne ajută să protejăm mediul înconjurător și să obținem recolte de calitate, chiar și în fața provocărilor climatice tot mai severe. "

În timpul sesiunii de întrebări și răspunsuri, fermierii s-au arătat foarte interesați de practicile prezentate și au venit cu întrebări referitoare la modul în care ar putea implementa aceste tehnici în propriile gospodării.

La finalul evenimentului, ValentinSaşcov, Şef Departament Extensiune a FNFM, a mulțumit pentru prezentarea valoroasă și perspectiva lui Mihail Rurac în domeniul agriculturii conservatoare. A subliniat, de asemenea, importanța consolidării eforturilor fermierilor pentru a crea un viitor agricol durabil, în armonie cu mediul înconjurător.

Webinarul a fost un eveniment de succes, care a adus în prim-plan importanța adoptării unor practici sustenabile în agricultură. Prin implicarea fermierilor în acest proces și prin schimbul de cunoștințe și experiențe, se pot face progrese semnificative către o agricultură inteligentă climatic și durabilă, care să facă față provocărilor climatice din ce în ce mai stringente.

Evenimentul a fost desfășurat în cadrul proiectului “Integrarea adaptării în procesele de planificare în vederea reducerii vulnerabilității la schimbările climatice la nivel central și local în sectorul agricol din Republica Moldova”, implementat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură cu suportul financiar al Fondului Verde pentru Climă.



54 afișări0 comentarii

Kommentare


bottom of page