top of page

Adaptarea la Schimbările Climatice: Responsabilizarea fermierilor pentru un viitor durabil

În căutarea unui sector agricol rezistent și durabil, în data de 8 februarie, la Glodeni, s-a desfășurat seminarul cu titlul „Agricultura Conservativă - Un sistem acceptat de fermieri pentru adaptarea la schimbările climatice". Evenimentul a avut ca scop conștientizarea fermierilor cu privire la necesitatea urgentă de a se adapta la provocările generate de schimbările climatice. Discuțiile s-au concentrat pe strategii cheie precum controlul eroziunii, reducerea costurilor de producție, îmbunătățirea infiltrării apei în sol și numeroasele alte beneficii asociate cu implementarea practicilor de agricultură conservativă.

Prezent la eveniment în calitate de speaker, Mihail Rurac, doctor în agricultură, specialist în Agricultura Conservativă a vorbit fermierilor despre impactul schimbărilor climatice asupra sectorului agricol și necesitatea adaptării agriculturii, precum și eforturilor depuse de fermierii din Republica Moldova în fața schimbărilor climatice.

Agricultura Conservativă nu numai că este economic profitabilă, ea protejează solul de eroziune și ameliorează proprietățile lui. Menținerea permanentă a solului acoperit cu plante verzi sau cu resturi vegetale este acea armură naturală care ne protejează solurile noastre. Acum când tot mai frecvente sunt secetele pe de o parte şi pe de alta precipitațiile cad tot mai des ca ploi averse, noi trebuie să facem tot posibilul ca fiecare picătură de apă să fie captată şi înmagazinată în sol pentru a obține recolte stabile”, a subliniat Mihail Rurac.

În cadrul seminarului, participanții au identificat mai multe obstacole semnificative care împiedică adoptarea pe scară largă a agriculturii conservative. Acestea includ lipsa contractelor de arendă pe termen lung, disponibilitatea limitată a terenurilor arabile și lipsa expertizei locale. Cu toate acestea, colaborarea între fermieri s-a dovedit a fi productivă în abordarea acestor probleme.

La fel, fermierii au fost interesați de utilizarea îngrășămintelor și a produselor fitosanitare. Ecaterina Fiodoraș, președinta unei cooperative agricole de producție a prezentat rezultatele pozitive obținute de ea în anul agricol 2022 prin testarea sistemului no-till în cultura de floarea-soarelui.

Tot în cadrul evenimentului s-a discutat despre Comunitatea de Practici în Agricultura Conservativă, recent înființată în cadrul proiectului „Integrarea adaptării în procesele de planificare, în vederea reducerii vulnerabilității la schimbările climatice la nivel central și local în sectorul agricol din Republica Moldova”, finanțat de Fondul Verde pentru Climă și implementat de FAO.

Moderatorul comunități, Mihail Rurac, a prezentat succesul fermierilor din Moldova în implementarea practicilor Agriculturii Conservative, activitățile desfășurate, resursele comunității și planurile pentru viitor. Fermierii au fost încurajați să se alăture Comunității pentru a învăța unii de la alții prin vizite de studiu în gospodăriile fermierilor care aplică Agricultura Conservativă, precum și prin seminarii și activități online. La fel, a fost prezentată și pagina web a comunității, biblioteca digitală, pagina de Facebook și comunitatea de pe Viber.


6 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page